Valentijnsbrief schrijven: zeg het met liefde

14 februari is Valentijnsdag. Op deze dag laat je elkaar weten hoeveel je van elkaar houdt, of hoeveel waardering je voor de ander hebt. Dit jaar geen kaartje maar een valentijnsbrief sturen of geven? Met deze brief breng je liefde, genegenheid of romantische gevoelens aan iemand over.

Het beste moment om de brief te sturen of te geven

Zorg dat de valentijnsbrief op 14 februari bij de ander onder de aandacht aankomt. Je kunt hem persoonlijk afgeven maar ook per post of per e-mail versturen.

Kies je ervoor om dit per post te doen? Houd dan rekening met een langere bezorgtijd. Bedenk ook dat brievenbussen in het weekend niet worden geledigd, en dat op zondag geen post wordt bezorgd.


Zo schrijf je een valentijnsbrief

Een valentijnsbrief bestaat vaak uit romantische uitspraken. Tenminste, als de brief voor je geliefde of crush is. Wil je een brief aan iemand anders sturen, bijvoorbeeld een goede vriend(in), ouder(s), kind of collega? Dan maak je wat complimenten en deel je een persoonlijke boodschap.

In de brief kan ook een gedicht, songtekst of liefdesverklaring staan. Weet je niet zo goed hoe je een Valentijnsbrief schrijft? Hieronder wat praktische tips.

Het begin van de brief: de aanhef

Plaats rechtsboven de datum. Traditioneel kies je voor 14 februari [jaartal]. Je kunt ook de datum pakken waarop je de brief schrijft, maar dit is minder leuk. Door voor 14 februari te kiezen blijft er altijd een herinnering aan Valentijnsdag bestaan.

Begin de brief met een liefdevolle aanhef. Bijvoorbeeld “Lieve [naam]”. Is jullie band niet zo intiem, kies dan voor “Beste [naam]”. Wil je liever anoniem blijven? Dan kun je ook voor een algemene aanhef kiezen. Bijvoorbeeld “Hallo [naam]”.

De inleiding van de brief

Laat weten waarom je de brief schrijft. Bijvoorbeeld omdat je wil vertellen hoeveel de ander voor jou betekent. Valentijnsdag is de perfecte dag om dit te delen. De inleiding hoeft niet zo lang te zijn, twee of drie zinnen is vaak voldoende.

De hoofdtekst

Het belangrijkste deel van de brief is de hoofdtekst. Vertel waarom je van de ontvanger houdt, of waarom je hem of haar waardeert. Deel speciale momenten of herinneringen. Je kunt ook een persoonlijk verhaal delen.

Wat je in de hoofdtekst schrijft, is afhankelijk van de band die je met de ontvanger hebt. Vertel alleen dingen die je oprecht meent. Je opmerkingen moeten ook gepast zijn. Wees dus eerlijk en oprecht in je woorden.

Afsluiting en handtekening

De liefdevolle brief sluit je af met warme woorden en wensen. Bijvoorbeeld “Met heel veel liefde”. Of “Ik kijk uit naar meer mooie momenten samen”. Verzin maar wat moois. Zolang het maar oprecht en realistisch is.

Onderteken de brief met je naam. Wil je de brief anoniem houden, dan hoef je natuurlijk niet je naam te vermelden.

De P.S.

Misschien wil je nog iets extra’s toevoegen. Dan neem je een postscriptum (P.S.) onder je handtekening op. Bijvoorbeeld een kort liefdesgedicht, een kleine verrassing of een grappige opmerking.

Postscriptum is een Latijnse term om aan te geven dat er nog een extra opmerking of boodschap onderaan de brief staat. Meestal gaat het om informatie die je later bedenkt, en die je niet in de hoofdtekst kunt opnemen.

De Valentijn brief versieren

Laat je creativiteit los. Versier de brief met hartjes, bloemen, stickers of tekeningen. Dit maakt het persoonlijker. Eventueel kun je ook een foto toevoegen. Bijvoorbeeld van jou of van jullie samen.

Twee romantische voorbeelden

Wil je liever een voorbeeld van een valentijnsbrief gezien? Hieronder vind je twee voorbeelden om inspiratie op te doen. Je mag ook stukjes van de brieven voor je eigen brief gebruiken. Maar doe dit niet ieder jaar, anders gaat het opvallen.

Lieve Carla

Op deze bijzondere dag van liefde en genegenheid wil ik je laten weten hoeveel je voor me betekent. Woorden schieten tekort om uit te drukken hoe diep mijn gevoelens voor jou gaan, maar ik zal het toch proberen.

Sinds de dag dat je mijn leven binnenkwam, heeft alles een helderdere kleur, een diepere betekenis en een zachtere melodie gekregen. Jouw glimlach maakt mij altijd rustig. Wanneer ik beren op de weg zie, ben jij er om ze weg te jagen.

Ik hou van de manier waarop je me begrijpt zonder woorden. Soms lachen we samen tot onze buiken ervan pijn doen. Maar we steunen elkaar ook in moeilijke tijden. De gevoelens die ik voor jou heb, zijn volledig nieuw voor mij.

Op deze Valentijnsdag wil ik je herinneren aan alle mooie momenten die we samen hebben gedeeld. Ik weet zeker dat er nog veel avonturen voor ons liggen. Elke dag samen met jou is een nieuw hoofdstuk in een liefdesverhaal dat we samen schrijven. Met jou durf ik de toekomst aan.

Dus, vandaag en elke dag, beloof ik je mijn liefde, mijn respect en mijn trouw. Jij bent mijn Valentijn, en ik zal er altijd voor je zijn, door dik en dun.

Met heel veel liefde en een fijne Valentijnsdag,

Marcel


Bovenstaande brief is voor een geliefde geschreven. De volgende brief is geschreven voor de ouders van een jonge vrouw.

Lieve Mam en Pap,

Op deze bijzondere dag, wil ik jullie bedanken voor de liefde die jullie me mijn hele leven hebben gegeven. Jullie zijn het ultieme voorbeeld van ware liefde en toewijding. Ik ben heel dankbaar dat ik jullie als mijn ouders heb.

Jullie liefde voor elkaar is niet alleen voelbaar, maar ook zichtbaar. De manier waarop jullie elkaar ondersteunen, de manier waarop jullie samen lachen, en de manier waarop jullie de moeilijke momenten samen doorstaan. Het is prachtig om te zien hoe jullie elkaar aanvullen en versterken.

Jullie hebben me niet alleen geleerd wat liefde is, maar ook wat toewijding, respect en mededogen betekenen. Ik bewonder jullie huwelijk en jullie relatie, en ik hoop dat ik ooit zo’n mooie liefde mag ervaren als die van jullie.

Op deze Valentijnsdag wil ik jullie laten weten hoeveel ik van jullie hou en hoeveel jullie voor me betekenen. Jullie zijn niet alleen mijn ouders, maar ook mijn rolmodellen en mijn steunpilaren. Dat jullie liefde altijd mag bloeien en blijven groeien.

Bedankt dat jullie mijn leven hebben verrijkt met liefde, warmte en geluk. Ik wens jullie een prachtige Valentijnsdag vol liefde en mooie momenten samen.

Met heel veel liefde en waardering,

Cynthia


Een valentijnsbrief laten schrijven

Veel mensen vinden het moeilijk om hun gedachten of gevoelens op papier te krijgen (of beeldscherm). Ben jij een van de velen die niet weet wat hij/zij moet schrijven? Geen probleem, ik ben hier om jou te helpen.

Laat een bijzondere of mooie valentijnsbrief schrijven voor je geliefde, familielid, vriend(in) of iemand anders. Neem contact op en laat weten aan wie je een brief wil laten schrijven (je hoeft geen namen te vermelden). Ik stel je wat vragen om inspiratie op te doen. Aan de hand van jouw verhaal schrijf ik een pakkende brief.

Na enkele dagen ontvang je de brief per e-mail. Het is aan te raden om de brief met de hand over te schrijven, zodat je er een persoonlijke touch aan meegeeft. Maar je kunt de brief ook per e-mail of sociaal media verzenden, of uitprinten.

Schuiven naar boven