Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd: afsluiting

De afsluiting ‘Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd’ kom je voornamelijk onder zakelijke brieven en sollicitatiebrieven tegen. Het is een beetje ouderwets, vind je ook niet? Geef je brief of e-mail een frisse uitstraling met een van de alternatieven.

Waar deze afsluiting vandaan komt

In formele brieven en e-mails is het gebruikelijk om af te sluiten met ‘hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben’. Meestal gevolgd door ‘Met vriendelijke groet’ of, wanneer je liever wat afstand bewaart, ‘Hoogachtend’.

Dat dit voor zakelijke brieven gebruikelijk is, wil niet zeggen dat het altijd gepast is. Het komt wat ouderwets over.


Moderne alternatieven

Wil je zakelijk blijven maar geen gebruik maken van ‘Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd’? Tegenwoordig zijn hier goede alternatieven voor.

Laten we eerst eens naar de betekenis van die zin kijken. Het is zoals het er staat: je hoopt dat je voldoende informatie hebt gedeeld. Het is ook een open afsluiting want je geeft niet aan dat je actie of reactie verwacht.

Bij het versturen van een brief of mail wil je juist wél reactie. Ook wanneer je een sollicitatiebrief stuurt is het wel handig om hier reactie op te krijgen. Daarom zijn dit goede alternatieven:

  • Laat het me weten als u vragen heeft

Dit is een beter alternatief omdat je hiermee een deur open gezet. Je laat de lezer weten dat je bereid bent om antwoord te geven op zijn of haar vragen.

  • Ik hoor graag van u

Ook een duidelijke afsluiting. Je laat de ontvanger van de brief of mail weten dat je verdere communicatie wenst. Hopelijk geeft de ontvanger hier ook gehoor aan.

  • Alvast bedankt voor uw reactie

Of als alternatief: ‘Bij voorbaat dank voor uw reactie’. De eerste is een wat betere keuze omdat dit niet te ouderwets overkomt. Met deze afsluiting geef je aan dat je een reactie wenst, en bedankt de ontvanger hier alvast voor. Dit stimuleert om reactie te geven.

Alternatieven op ‘Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd’

Misschien wil je die ouderwetse afsluiting niet loslaten. Toch moet je weten dat dit stoffig en ouderwets klinkt. Hoe breng je over dat je naar jouw mening voldoende informatie hebt gedeeld? Dit zijn formele alternatieven:

  • Ik vertrouw erop dat u volledig bent geïnformeerd
  • In afwachting van uw snelle reactie

Die laatste wordt vaak ook vervangen voor ‘In afwachting van uw spoedige reactie’, maar ook dit is ouderwets. Het woordje spoedig wordt tegenwoordig zelden gebruikt.

Waarom ouderwetse afsluitingen niet meer gebruiken?

Veel zakelijke brieven zijn ronduit saai. Ze zijn volgens de algemene regels geschreven, zonder dat ze zich weten te onderscheiden. Het probleem hiermee is dat de lezer nog net niet in slaap valt. De kans is wel groot dat hij jouw brief of mail aan de kant schuift, op zoek naar leuker leesmateriaal.

Of je nu een sollicitatiebrief schrijft, een zakelijke e-mail of een klachtenbrief: zorg dat deze opvalt. Dus sluit daarom je bericht af met de mogelijkheid om contact met jou op te nemen. Of spreek je verwachtingen duidelijk uit.

Kijk eens naar onderstaande twee zinnen.

  1. Hopende u voldoende geïnformeerd te hebben.
  2. Als u nog vragen heeft, laat het me dan weten.

Welke zin vind je beter en modern overkomen? Ik hoop dat je voor de tweede zin kiest, want dan begrijp je het.

Andere ouderwetse afsluitzinnen gezien er zo uit:

  • In afwachting van uw spoedige reactie,
  • Hopende u hiermee van dienst te zijn geweest, verblijf ik,
  • Erop vertrouwend dat u volledig bent geïnformeerd,
  • Wij hopen spoedig iets van u te vernemen.

OEPS als je dacht dat dit goede vervangingen voor de klassieke afsluitzin zijn. Ze zijn net zo ouderwets!

Niet met je tijd meegaan

Maak jij je schuldig aan ouderwetse afsluitzinnen? Dan kom je over als iemand die niet met zijn tijd meegaat. Bovendien kan de ontvanger denken dat het je aan creativiteit ontbreekt. Verstuur je bijvoorbeeld een sollicitatiebrief met een ouderwetse aanhef en afsluiting, dan is de kans klein dat je voor een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd.

Haal geen klassiekers uit de oude doos en kies altijd voor een moderne afsluiting. Je kunt hem zelfs helemaal weglaten.

Geen afsluiting onder je brief of mail

Sommigen vinden het moeilijk om een afsluiting te bedenken. Weet je dat het helemaal niet verplicht is om een afsluiting onder een brief of mail te plaatsen? Je kunt dit ook weggelaten. Doe dit zeker wanneer je al vaker contact met de ontvanger hebt gehad. Of wanneer je hier een bepaalde band mee hebt opgebouwd.

Originele afsluitingen voor brieven en e-mails

Worstel je met de slotzin voor je brief of e-mail? Laat mij jou helpen met het schrijven van die brief/e-mail. Ik schrijf hem van het begin tot het einde, dus ook die lastige slotzin.

Wanneer je zelf aan de slag wil heb ik een aantal leuke slotzinnen bedacht. Kijk of hier iets tussen zit dat voor jou bruikbaar is. Je mag het gratis overnemen.

  • Ik ben ervan overtuigd dat mijn bijdrage uw organisatie verrijkt. Laten we de mogelijkheden bespreken.
  • Laten we samenwerken aan het realiseren van uw bedrijfsdoelen.
  • Hartelijk dank voor deze kans. Ik ben zeer gemotiveerd om bij te dragen aan uw team.
  • Als je meer wil weten over mijn achtergrond, ben ik beschikbaar voor een gesprek.
  • Ik kijk uit naar een positieve reactie.
  • Ik kijk uit naar de mogelijkheden om mijn bijdrage te leveren.
  • Ik bespreek mijn ideeën graag in een persoonlijk gesprek.

Deze zijn bedoeld voor zakelijke brieven of sollicitatiebrieven. Kijk even wat het beste bij de situatie past.


De Engelse vertaling

Het is nooit goed om Nederlandse zinnen letterlijk naar het Engels te vertalen. Dus niet:

We hope to have informed you sufficiently with this

Dit kan voor de Engelstalige ontvanger heel vreemd overkomen, vooral omdat dit in andere landen geen gebruikelijke afsluiting is. Voor Engelse formele brieven zijn de volgende afsluitingen gebruikelijk:

  • Give my regards to
  • I Can’t wait to hear from you
  • If you have any questions, please let me know
Schuiven naar boven