Brief aan narcistische ex

Leven met een partner met narcistische trekken is niet makkelijk. Zijn jullie uit elkaar, en wil je een brief aan je narcistische ex schrijven? In dit artikel vind je veel tips en voorbeelden om een goede brief op te stellen. Het is zelfs mogelijk om al het werk uit handen te geven.

Waarom een brief aan je ex met een racistische persoonlijkheidsstoornis

Mensen met narcisme zijn ervan overtuigd dat zij heel bijzonder zijn (en vaak beter dan de rest). Ze hebben een gebrek aan empathie. Bovendien zijn ze verslaafd aan aandacht krijgen. Dit leidt soms tot agressief gedrag.

Uit elkaar gaan is een emotionele gebeurtenis. Vaak zijn er nog dingen die je tegen je ex wil zeggen. Bijvoorbeeld om de relatie voor jezelf af te sluiten. Helaas kun je niet altijd zeggen wat je wil. Narcistische personen nemen geen verantwoordelijkheid voor hun acties of daden.

Wanneer een gesprek niet mogelijk is, helpt het om een brief te schrijven. Ten eerste omdat je duidelijk op papier krijgt wat je bedoelt, zonder dat de ander jou in de rede valt. Bovendien hoef je met het versturen van een brief (of e-mail) niet met je ex in discussie te gaan.


Tips om een brief aan narcistische ex te schrijven

Je narcistische ex de waarheid vertellen is nutteloos. De enige waarheid die telt, is de waarheid van de narcist. Niet die van jou, hoe oneerlijk dit ook is.

Schrijf een brief waarin je de waarheid zegt, of dingen die je met je ex wil delen. De brief verstuur je aan je ex-partner, maar je kunt hem ook voor jezelf bewaren. Want schrijven lucht enorm op.

Hieronder enkele tips om een brief aan je ex-partner met narcisme te schrijven.

Zorg goed voor jezelf

Voordat je een brief schrijft, is het belangrijk dat je hier emotioneel en mentaal klaar voor bent. Er komen misschien emoties naar boven, waar je geen rekening mee had gehouden. Bijvoorbeeld angst, woede of frustratie.

Verstuur je de brief naar je ex-partner? Houd rekening met mogelijk negatieve reacties. De inhoud van je brief leidt namelijk niet altijd tot de gewenste reactie. Vaker niet dan wel…

Houd emoties uit de brief

Een narcist kent geen empathie. Dit betekent dat hij of zij zich niet in jouw gevoelens en emoties kan verplaatsen. Het heeft dan ook geen zin om over je gevoelens en emoties te praten.

Daarnaast is het belangrijk om emoties uit de brief te houden. Beschrijf specifieke situaties die je hebt meegemaakt, of gedragingen van je ex, zonder beschuldigingen.

Een korte en bondige brief

Waarschijnlijk zit je ex niet op een brief van jou te wachten. Een narcistische persoon heeft vaak weinig interesse in het lezen van lange brieven of teksten. Ze hebben moeite om de aandacht aan details te besteden.

Door je brief kort en bondig te houden, zorg je dat de belangrijkste boodschap duidelijk is. Dit vergroot de kans dat de ontvanger begrijpt wat je wil communiceren.

Gebruik ik-boodschappen

Of je nu een brief naar een narcist of iemand anders schrijft: maak hem nooit beschuldigend. Gebruik daarom ik- boodschappen. Bijvoorbeeld “Ik voelde me gekwetst toen…”. Of een ander voorbeeld: “Soms voelde ik mij heel eenzaam.”

Vermijd zinnen waarbij je met de vinger wijst. Bijvoorbeeld “Jij deed dit verkeerd”, of “Door jouw gedrag ben ik zo gestrest, dat ik niet meer kan werken”.

Ik weet dat het goed voelt om de ander te laten weten wat hij of zij verkeerd heeft gedaan. Maar je communiceert met een narcist, dus het heeft geen zin. Bovendien is beschuldigen geen nette manier van communiceren. Verlaag je dus niet tot het niveau van je ex.

Benadruk jouw behoeften

Ondanks dat het misschien nutteloos lijkt, is het zeker goed om te laten weten wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld ruimte, begrip of professionele hulp. Schrijf dit vooral op wanneer je de relatie nog een kans wil geven.

Wees voorbereid op geen reactie

De kans is groot dat je helemaal geen reactie van je ex krijgt. Misschien leest hij of zij de brief niet, of is niet bereid om hierop te reageren. Dat is niet erg, een reactie moet niet je eerste doel zijn. Het doel is om jouw gevoelens te uiten, niet om de aandacht te veranderen of een reactie uit te lokken.

Denk na over professionele hulp

De relatie met je narcistische ex heeft veel energie gekost. Wanneer de situatie met je ex-partner complex of emotioneel belastend is, kan het helpen om professionele begeleiding te zoeken.

Bedenk ook dat je niet verantwoordelijk bent voor de reactie van je ex. Sluit de brief daarom op een nette en open manier af. Focus je vooral op je eigen welzijn.


Een brief laten schrijven

Zit je vol emoties of weet je niet goed wat je richting je ex-partner moet schrijven? Tegen vergoeding is het mogelijk om een brief te laten schrijven. Vooraf hebben we telefonisch contact, zodat je over jouw gevoelens kunt praten. Vind je dit te moeilijk dan mag je ook je gevoelens, emoties of gedachten op de mail zetten.

Laat weten of je de brief echt wil versturen, of dat hij voor jezelf is. In beide gevallen is het belangrijk om samen aan de brief te werken. Maar wanneer je hem voor jezelf wil bewaren, is het nóg belangrijker dat je een eigen inbreng hebt.

Schuiven naar boven