AI brief schrijven

AI-teksten zijn tegenwoordig heel populair. Het gaat hier om teksten die gegenereerd zijn met kunstmatige intelligentie. Je kunt hier verschillende software voor gebruiken. Wil je een AI brief schrijven? Dan is het belangrijk dat je de juiste AI tekst-generator inzet. Maar ook dat je de brief finetunet, want kunstmatige intelligentie is niet voor 100% betrouwbaar.

Dit is kunstmatige intelligentie (AI)

Kunstmatige intelligentie (artificiële intelligentie – AI) is de technologie van de toekomst. AI is een machine met mensachtige vaardigheden. De machine is in staat om te leren, te plannen en creativiteit in te zetten. In sommige gevallen kan een systeem zelfs een omgeving waarnemen en hierop inspelen.

Sommige AI-technologieën bestaan al meer dan een halve eeuw. Andere technologieën zijn betrekkelijk nieuw. Sinds de komst van ChatGPT staan AI-schrijvers in de spotlights.


Is een AI-brief schrijven mogelijk?

Met een AI-tekstgenerator creëer je binnen enkele seconden een tekst, blog of brief. Het is zelfs mogelijk om op bestaande brieven te reageren. Een AI-brief is binnen 20 seconden gereed. Het geven van de opdracht duurt ongeveer een halve minuut. Dit betekent dat je binnen een minuut een brief in handen hebt.

Tools die geschikt zijn voor het schrijven van AI brieven:

  • ChatGPT
  • Google Bard
  • AI Writer
  • Rytr
  • Copysmith
  • Writesonic

Niet alle tools zijn in het Nederlands beschikbaar. Daarnaast is de ene tool beter in het schrijven van brieven, en de ander juist beter in het creëren van blogs. Over het algemeen doen ChatGPT en Google Bard het goed met betrekking tot brieven maken.

Zo werkt AI-tekst

Benieuwd of een AI-brief beter is dan een zelfgemaakte brief? Een AI-tekst generator beschikt over een slim algoritme. Het is getraind op basis van data die door mensen is ingevoerd. Het algoritme berekent miljarden woorden op het internet of wat het aan data heeft. Aan de hand hiervan creëert het brieven of artikelen.

AI tekstgenerators werken écht heel makkelijk. De meesten hiervan zijn gratis, of je maakt gebruik van een gratis proefversie. Na een paar keer oefenen weet je exact welke opdracht je in moet voeren.

AI brief schrijven: het resultaat

Met betrekking tot een AI-brief schrijven is het bijna kinderspel. Een achtjarige die de juiste opdracht invoert, ontvangt een brief alsof hij door een volwassene is geschreven. Maar wanneer je de AI-brief iets beter onder de loep neemt, dan zijn er toch wel een aantal dingen die opvallen.

De brief bevat vaak vreemde zinnen. Bijvoorbeeld FS in plaats van PS. Bovendien is de inhoud heel passief geschreven:

  1. Ik zou graag een uitnodiging ontvangen voor een sollicitatiegesprek.
  2. Graag ontvang ik een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

Welke van deze twee zou je in een brief laat zijn? Ik hoop dat je voor nummer twee hebt gekozen. Maar nummer één is juist door een AI tekst generator gemaakt.

Het ontbreekt aan creativiteit

Of je nu een sollicitatiebrief, een zakelijke brief of een liefdesbrief door AI laat schrijven: het is nooit creatief genoeg. AI-brieven missen creativiteit en authenticiteit. De ontvanger wordt er niet warm van.

Dit betekent natuurlijk niet dat AI brieven per definitie slecht zijn. Deze brieven zijn vaak beter dan de standaardbrieven die mensen schrijven. Dit komt omdat de meeste mensen gewoon niet goed zijn in het opstellen van een brief.

Maar vergelijk je de AI-brief met een professioneel opgestelde brief, dan is het verschil merkbaar. De professionele brief wint het.

Een brief met een persoonlijke touch schrijven

Een AI brief heeft geen persoonlijke touch. Dit is bij een sollicitatie echt wel vereist. Niet verplicht, maar wil je bijvoorbeeld opvallen tussen vele andere sollicitanten dan is het belangrijk dat jouw persoonlijkheid naar voren komt. Dat kan AI niet voor jou realiseren.

Heb je een AI brief laten maken? Dan is het belangrijk dat je hier handmatig mee aan de slag gaat. Je moet hem als het ware finetunen. Oftewel je maakt de inhoud geschikt voor mensen. Want de ontvanger is toevallig een mens!

Personaliseren doe je op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door de brief altijd met de naam van de ontvanger te beginnen. Maar ook door de brief in je eigen woorden te schrijven. Wees eerlijk en oprecht in wat je wilt overbrengen. Schrijf je over gevoelige onderwerpen, toon dan begrip en empathie.

Afhankelijk van de brief kun je ook herinneringen of gedeelde ervaringen delen. Dit creëert een gevoel van verbondenheid. Geef ook eens een compliment aan de ontvanger. Bijvoorbeeld over diens karaktereigenschappen, prestaties of andere positieve aspecten.

Bedenk dat een AI tekst generator dit soort dingen nooit in een brief kan verwerken! Laat je dus niet verleiden om een AI-brief rechtstreeks naar de ontvanger te versturen.

Jouw AI-brief aan laten passen

Heeft ChatGPT, Google Bard of een andere AI-schrijver je geholpen bij het maken van een brief? Maar weet je niet hoe je hem beter maakt? Schakel mijn hulp in. Ik kijk met een kritisch oog naar jouw brief en zorg ervoor dat deze warmer, persoonlijker en menselijker overkomt.

Hoe werkt mijn dienst?

Stuur me de AI geschreven tekst toe. Het maakt hierbij niet uit of het om een zakelijke brief of een persoonlijke boodschap gaat. Ik voeg verschillende elementen aan de brief toe. Bijvoorbeeld een persoonlijke groet, waardering, persoonlijke ervaringen en een persoonlijke draai aan je boodschap.

Je ontvangt de aangepaste brief per e-mail. Geef eventueel feedback voor verdere aanpassingen. Hierna ontvang je de definitieve versie van de brief.


Expertise en menselijke communicatie

Naast schrijfkennis heb ik ervaring en begrip van menselijke emoties en communicaties. Hierdoor ben ik ervaren met het omzetten van AI-teksten in warme, persoonlijke boodschappen.

Of je nu een formele brief of een informele boodschap wil versturen, de aanpassingen zijn gericht op jouw specifieke doelen en de ontvanger. Je tekst of brief wordt altijd vertrouwelijk behandeld.

TIP: liever geen kunstmatige intelligentie gebruiken? Een échte brief laten schrijven behoort ook tot de mogelijkheden.

Schuiven naar boven