Brief aan de bewoners van dit adres

Het gebeurt vaak: een envelop in je brievenbus met hierop “Aan de bewoner(s) van dit adres”. Het gaat hier om geadresseerde reclame. Bijvoorbeeld van een bedrijf dat zonnepanelen installeert, of van een loterij. Een enkele brief is geen probleem, maar het wordt hinderlijk wanneer je wekelijks dit soort brieven ontvangt.

Waarom je een ‘brief aan de bewoners van dit adres’ ontvangt

Het gaat bijna altijd om reclame. Maar soms is de inhoud van deze brief nuttig. Bijvoorbeeld omdat er werkzaamheden in je straat plaatsvinden. Het is dus niet zo dat je al dit soort brieven moet negeren.

Hoe weet je of de inhoud nuttig is, of niks anders dan reclame? Soms zie je dat al aan de envelop. Er staat bijvoorbeeld op de envelop dat het om een loterij, of een (lokaal) bedrijf gaat, waarvan je zeker weet dat ze je iets willen verkopen.


NEE-NEE-sticker en NEE-JA-sticker

In Nederland kun je op twee manieren dit soort ongeadresseerde post vermijden.

  • NEE-NEE-sticker: wanneer je deze sticker op je brievenbus plakt, ontvang je geen reclamedrukwerk en geen huis-aan-huisbladen.
  • NEE-JA-sticker: met deze sticker krijg je wel huis-aan-huisbladen, maar geen reclamedrukwerk.

Dan is er nog de JA/JA sticker. Hiermee geef je aan dat je wél ongeadresseerd reclamedrukwerk wil ontvangen. Want in sommige gemeenten is dit verboden. Met een JA/JA sticker geef je aan dat je alles in je brievenbus wil ontvangen.

Geadresseerde reclame in je brievenbus

Het kan ook dat je geadresseerde reclame ontvangt. Bijvoorbeeld van een loterij, een energiebedrijf of een ander bedrijf. Op de envelop staat dan zelden ‘Aan de bewoners van dit adres’, anders zou het om ongeadresseerd drukwerk gaan. Tenzij je adres eronder staat, dan is het wel weer geadresseerde reclame.

Geadresseerde reclame betekent dus dat jouw adres op de envelop, de folder of de verpakking staat. Hoe komen bedrijven aan jouw adresgegevens? Vaak omdat je het zelf hebt doorgegeven. Bedrijven mogen namelijk geen ongevraagde geadresseerde reclame versturen. Hiervoor hebben ze eerst toestemming van jou nodig.

Een uitzondering vormt bedrijven waarbij je ooit klant bent geweest, of misschien nog steeds klant bent. Deze bedrijven mogen geadresseerde reclame sturen, zelfs wanneer je al jaren geen klant meer bent. Wil je dit niet, dan moet jij je hiervoor expliciet afmelden.

Afmelden voor brief aan de bewoners van dit adres

Wil je niet meer dit soort brieven ontvangen? Je kunt je afmelden voor geadresseerde reclame. Dit doe je bij Postfilter. Je laat weten welke reclame je niet meer wil ontvangen. Dit kan geadresseerde post, ongeadresseerde post en zelfs e-mails zijn.

Maar het moet dan wel om post of berichten met reclame gaan. Je kunt je niet afmelden voor brieven van je gemeente, het energiebedrijf of de belastingdienst. Of je moet de mogelijkheid hebben om digitale post in plaats van fysieke post te ontvangen.

Misbruik van persoonsgegevens

Sommige bedrijven handelen in persoonsgegevens. Ze verkopen jouw gegevens door aan andere bedrijven. Die andere bedrijven zijn hierin geïnteresseerd omdat ze je reclame willen sturen.

Soms mag dit, maar soms ook niet. Bijvoorbeeld wanneer de gegevens te herleiden zijn naar je gezondheid, ras, politieke voorkeur of godsdienst. Dit soort gegevens mogen bedrijven alleen met jouw uitdrukkelijke toestemming doorgeven.

Heb je het idee dat een bedrijf of een persoon misbruik maakt van jouw persoonsgegevens? Het is belangrijk om dit te melden. Gaat het om een bedrijf, maak dan een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens.


Wat ik doe (en aanbied)

Je vraagt je vast af waarom ik deze informatie met jou deel. Eenvoudig, ik help bedrijven en consumenten met het schrijven van brieven of mailings. Zelfs het laten schrijven van een WhatsApp bericht of sms bericht is mogelijk. Bijvoorbeeld een zakelijke brief voor een bedrijf, een liefdesbrief voor je geliefde of een klachtenbrief, gericht aan het energiebedrijf.

Ik ben dus verantwoordelijk voor de vele mails en brieven die in Nederland verstuurd worden. Aan de andere kant vind ik dat ik mensen moet beschermen tegen het ontvangen van ongewenste post en mailings. Vandaar dat ik je ondersteun met nuttige informatie.

Heb je nu of misschien binnenkort een brief of e-mail nodig, maar weet je niet hoe je deze op moet stellen? Onthoud mij, ik sta altijd voor jou klaar.

Schuiven naar boven