ChatGPT een motivatiebrief laten schrijven

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft de online wereld veranderd. Tegenwoordig is het heel makkelijk om met behulp van AI zoals ChatGPT, teksten en brieven te schrijven. Kan ChatGPT een motivatiebrief schrijven? Ja dat kan het! Maar het heeft wel een hoop beperkingen, waardoor je motivatiebrief lang niet zo goed wordt.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een AI-chatbot, ontwikkeld door OpenAI. De chatbot imiteert menselijke conversaties. Dit betekent dat je vragen stelt en hier antwoord op krijgt. Je kunt ChatGPT ook een opdracht geven. Bijvoorbeeld een onderwerp voor een forumpost bedenken, of een blogpost schrijven.

ChatGPT heeft met name in 2022 veel naamsbekendheid gekregen. Steeds meer studenten gebruikten deze tool om hun scripties te maken. Leraren vonden het lastig om het verschil tussen een zelfgemaakte scriptie en een AI-scriptie te herkennen.


Waarom een motivatiebrief belangrijk is

Voordat je bekijkt of ChatGPT een motivatiebrief kan schrijven, eerst even het volgende. Een motivatiebrief (ook wel sollicitatiebrief) een aanvulling op je curriculum vitae. In de brief motiveer je waarom je op de baan solliciteert. Je laat ook zien waarom jij de beste kandidaat bent.

De motivatiebrief moet de werkgever of de recruiter overtuigen van jouw kennis of ervaring, of welke meerwaarde je voor het bedrijf biedt. Aan de hand hiervan bepaalt de recruiter of hij/zij contact met jou opneemt.

Maak je kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek? Dat hangt helemaal van de inhoud van de motivatiebrief af.

Een motivatiebrief door ChatGPT laten schrijven

  • “Kan ChatGPT een motivatiebrief schrijven?”
  • “Ja!”
  • “Maakt ChatGPT motivatiebrieven met een persoonlijke touch?”
  • “Nee!”

ChatGPT kan heel goed schrijven. Maar is hij ook in staat om overtuigende motivatiebrieven te schrijven? Zonder dat dit bij de potentiële werkgever opvalt?

Business Insiders liet zeven sollicitatiebrieven door een recruitmentbedrijf beoordelen. De recruiter wist feilloos de vier brieven, gemaakt door ChatGPT, eruit te vissen. Hij vertelde dat alle vier van die brieven een persoonlijke touch misten.

“Maar”, zo vertelde de recruiter, “los van elkaar had ik ze misschien niet herkend”.

Misleidende informatie in de sollicitatiebrief

Het probleem met ChatGPT (en alle andere AI-schrijvers) is dat ze niet in kunnen spelen op menselijke emoties. Ook kunnen ze misleidende informatie delen. Vooral wanneer je niet bekend bent met de prompts. Je komt dan wellicht overtuigend over, maar bij een sollicitatiegesprek val je alsnog door de mand.

Gebruik je ChatGPT om een motivatiebrief te schrijven, dan is het dus heel belangrijk dat je de juiste prompts (opdrachten) gebruikt. En dat je de inhoud niet één keer maar wel drie keer controleert.

Daarnaast is het aan te raden om de AI-brief te herschrijven, en er een persoonlijk tintje aan mee te geven. Want dat is waar werkgevers op afhaken: emotieloze motivatiebrieven.

ChatGPT helpt met het elimineren van taalfouten

Steeds meer bedrijven maken gebruik van een geautomatiseerd wervingsysteem. Hierbij worden sollicitatiebrieven en cv’s via een computer gescand. Wanneer een brief vol taalfouten staat of slecht is opgesteld, wordt hij afgekeurd. Geen mens die deze sollicitatiebrief onder ogen krijgt.

Wanneer je slecht bent met de Nederlandse taal, dan kan dit nadelig uitpakken. In dit geval helpt ChatGPT bij het elimineren van taalfouten.

Maar ook hierin is de AI-chatbot niet voor 100% betrouwbaar. Het maakt vrij weinig taalfouten, maar de opbouw van teksten ziet er een beetje kunstmatig uit.

Hoe weet je of een tekst kunstmatig is? Knip alle zinnen los van elkaar en zet ze op willekeurige plekken terug. Blijft er nog steeds een aardige tekst over? Dit is een signaal dat het om een kunstmatige tekst gaat. Want dat is wat ChatGPT doet: het maakt teksten zonder logische opbouw en zonder verhaal.


Een persoonlijk geschreven brief wint het altijd

De meeste werkgevers geven de voorkeur aan persoonlijk geschreven brieven. Hierbij krijgen ze een beter idee van de sollicitant. Het is heel vervelend wanneer iemand via een sollicitatiebrief als dé perfecte kandidaat overkomt, maar tijdens het gesprek valt dit vies tegen. Dit is weggegooide tijd voor zowel de werkgever als de sollicitant.

Inmiddels zijn er tools die opsporen of een brief of tekst door AI zoals ChatGPT is gemaakt. Deze tools zijn nog niet zo betrouwbaar. Maar dit kan in de toekomst op verbetering rekenen.

Kunstmatige intelligentie is geweldig, maar langzaam beginnen we naar persoonlijke communicatie te verlangen. Wil je tijdens een sollicitatiegesprek niet door de mand vallen? Schrijf dan een persoonlijke motivatiebrief.

Een motivatiebrief laten schrijven

Het klopt dat steeds meer mensen hun motivatiebrief door ChatGPT laten schrijven. Maar dit betekent ook dat er veel dezelfde soort brieven bij de recruiter terechtkomen. Wil jij echt opvallen, maar weet je niet hoe? Laat een motivatiebrief schrijven.

Met een persoonlijke en unieke brief laat je zien wie je bent, maar ook waarom je de perfecte kandidaat voor de functie bent.

Wanneer je een motivatiebrief door mij laat schrijven, kun je het volgende verwachten:

  • Ik doe onderzoek naar het bedrijf of de organisatie. Hierbij kijk ik naar hun missie, waarden en cultuur. Ik probeer vooral te ontdekken wat hen onderscheidt van andere werkgevers.
  • Het vermijden van algemene en clichématige uitspraken.
  • Concrete voorbeelden van je vaardigheden, prestaties en ervaringen, die ook écht relevant zijn voor de functie.
  • Ik vertel jouw verhaal en laat hiermee je persoonlijkheid en passie zien.
  • Middels de motivatiebrief laat ik zien hoe je de organisatie helpt groeien of doelen bereiken.

Het lijkt alsof jij de motivatiebrief hebt geschreven. Niemand die ziet dat je (stiekem) hulp hebt gekregen. Dat hoeft ook niemand te weten. Het is jouw idee en dus ook jouw motivatiebrief.

Schuiven naar boven