Het juiste programma om een brief te schrijven

Een brief schrijven op je pc of laptop? Het is belangrijk dat je het juiste programma gebruikt. Word (onderdeel van Microsoft 365) is een handige tool. Maar je hebt hier een betaald abonnement voor nodig. Gelukkig zijn er wat alternatieve (en gratis) programma’s om een brief te schrijven.

Een brief schrijven met Word

Heb je Microsoft 365 of Office 2021 aangeschaft? Dan maak je gebruik van het schrijfprogramma Word. Dit heeft een aantal basisfuncties voor het schrijven van een brief.

  • Klik op Start
  • Klik op het programma Word
  • Klik op Leeg document, of selecteer een sjabloon

Bovenaan het ‘vel papier’ staat een lint met verschillende knoppen en menu’s. Hiermee activeer je functies. Je past bijvoorbeeld het lettertype of de kleur aan. Maar je kunt ook afbeeldingen of vormen invoegen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om tekst uit te lijnen, zodat het aan de linkerkant, in het midden of aan de rechterkant van de pagina staat.


Kiezen tussen Microsoft 365 en Office 2021

Wat is het beste programma om een brief te schrijven? Word is een uitstekende keuze, je krijgt dit bij het Microsoftpakket. Maar wat is beter, Office of Microsoft 365?

Microsoft 365 werkt volledig online. Dit pakket bestaat uit Word, Outlook, PowerPoint, Excel en nog een aantal programma’s. Je kunt op maximaal vijf apparaten tegelijkertijd inloggen. Microsoft 365 Family kost jaarlijks € 99. Microsoft 365 Personal kost jaarlijks € 69.

Office 2021 kost eenmalig € 149. Hiervoor krijg je Word, Excel en PowerPoint. Het voordeel van Office is dat je niet aan een abonnement vastzit. Maar je programma’s worden ook niet meer van updates voorzien.

Een brief schrijven in de webversie van Word

Vind je het maar niks, betalen voor een programma om een brief te schrijven? Maak dan gebruik van de gratis webversie van Word. Meld je hiervoor met je Microsoft account aan, of registreer gratis. Met de gratis webversie kun je goede brieven schrijven, inclusief opmaak. Natuurlijk ontbreekt het aan wat functionaliteit, maar voor het opstellen van eenvoudige brieven is dit geen gemis.

Je brief wordt online opgeslagen. Wil je hem op je computer bewaren, kopiëren de tekst dan en plak hem in een ander programma. Met de webversie van Word is het helaas niet mogelijk om brieven of documenten op je computer op te slaan.

Google Documenten

Een ander online programma om brieven mee te schrijven, is Google Documenten. Ook dit is gratis, je hebt alleen een Google account nodig. Ga naar Google Docs en meld je met je account aan. Start een leeg document of kies voor een van de kant en klare sjablonen.

In het lint bovenaan het ‘vel papier’ verander je het lettertype, de letterkleur en de lettergrootte. Je kunt ook een tabel, een afbeelding, diagram, horizontale lijn of iets anders invoegen. Uiteraard kun je nog veel meer. Bijvoorbeeld opsommingstekens maken of de regel- en alinea afstand bepalen.

Je brief wordt online opgeslagen. Deze is alleen toegankelijk wanneer je op je Google account inlogt. Anderen kunnen dus niet zomaar je documenten bekijken. Vanuit Google Docs bewerk je de brief of print je hem uit.

TIP: binnen Google Docs maak je gebruik van spraakgestuurd typen. Ga hiervoor naar Extra > Spraakgestuurd typen en klik op het microfoontje.

Pages van Apple

Heb je een Apple computer of laptop? Maak dan gebruik van Pages van Apple. Met dit programma maak, bewerk en deel je documenten, rapporten, brieven en nog veel meer. Je kunt afbeeldingen en media toevoegen en bewerken.

Pages is gebruiksvriendelijk en visueel aantrekkelijk. Je hebt toegang tot veel kant-en-klare sjablonen en stijlen. Hierdoor maak je in een handomdraai een mooie brief. Pages is gratis en beschikbaar op macOS, iPadOS en iOS.


Writer van LibreOffice

LibreOffice is vergelijkbaar met Microsoft. Met Writer schrijf je teksten en voeg je afbeeldingen toe. Het rekenprogramma van LibreOffice kun je weer vergelijken met Excel van Microsoft. LibreOffice is een gratis softwarepakket. Het is in verschillende talen beschikbaar, waaronder ook in het Nederlands.

Apache OpenOffice

Al jarenlang is Apache OpenOffice een populair een betrouwbaar kantoorpakket. Het bevat een tekstverwerker die vergelijkbaar is met Word. Maar ook een spreadsheetprogramma dat erg veel op Excel lijkt. Apache OpenOffice is volledig gratis in gebruik.

Dit pakket moet je downloaden naar je computer of laptop. Hiervoor kies je eerst het besturingssysteem en je voorkeurstaal. Daarna klik je op de downloadknop. Apache OpenOffice is altijd op je apparaat beschikbaar, ook wanneer je geen verbinding met het internet hebt. Dit maakt het geschikt om altijd en overal brieven te schrijven.

Write.as

Van eenvoudige notities tot het opstellen van een brief, Write.as is een handig online programma. Deze dienst is gratis en werkt alleen online. Wel zijn er apps beschikbaar voor Android, iOS en Linux.

Je hebt geen account nodig om gebruik te maken van Write.as. Je kunt namelijk ook volledig anoniem een brief, korte blogpost of tekst schrijven. Daarnaast heb je de mogelijkheid om je tekst met anderen te delen.

Houd er wel rekening mee dat het een minimalistische tekstverwerker is. Je kunt het lettertype veranderen, maar veel andere opties heb je niet.

Nevron Writer

Deze gratis tekstverwerker is beschikbaar voor Windows en Mac besturingssystemen. Het heeft ook een online versie. Nevron Writer doet nog het meest aan Word 2003 denken. Je schrijft er brieven en teksten mee, die je ook als PDF of HTML-bestand op kunt slaan.

Nevron Writer

Ook deze tekstverwerker is gratis, maar alleen voor het Mac besturingssysteem. Het werkt dus niet op een Windows computer. Je hebt de mogelijkheid om MS Word bestanden te importeren. Vanuit Nevron Writer bewerk je ze.

Deze tekstverwerker heeft een eenvoudige interface, maar wel met verschillende functionaliteiten. Bovendien heeft het een uitgebreide handleiding.

FocusWriter

Wil je zonder afleiding een brief schrijven? Maak dan gebruik van FocusWriter. Deze tekstverwerker is speciaal ontwikkeld om zonder afleiding aan je brief te werken. De gebruikersomgeving verschijnt pas op het moment dat je dit activeert. Hierdoor blijf je op het schrijven gefocust. Sla je brief of tekst op in ODT, RTF of TXT-formaat.

Deze tekstverwerker is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Het is beschikbaar in verschillende talen waaronder Nederlands. Bij het downloaden lijkt het alsof je moet betalen, zorg dus dat je geen geldbedrag selecteert.

Bean

Zoek je een eenvoudige tekstverwerker met een realtime woordenteller, dan is Bean iets voor jou. Het is niet zo uitgebreid als andere tekstverwerkers, en alleen voor Mac OS beschikbaar. Maar het is gratis.

Geen programma of kennis? Laat een brief schrijven

Brieven zijn een tijdloze vorm van communicatie. Je brengt op een speciale manier een boodschap of persoonlijke gevoelens over. Niet iedereen kan de juiste woorden vinden. Daarom ben ik hier om te helpen.

Ik assisteer bedrijven en particulieren om woorden, gevoelens of gedachten op de juiste manier over te brengen. Het maakt niet uit of je moeite hebt met schrijven of gewoon geen tijd hebt om dit zelf te doen: durf om hulp te vragen.

Mijn schrijfproces begint met het luisteren naar jouw verhaal. Ik zet jouw gedachten om in eenvoudige en begrijpelijke taal, die recht uit het hart komt. Geloof jij ook in de kracht van geschreven woorden? Laat een brief schrijven!

Schuiven naar boven