Een brief aan je kind schrijven

Er zijn veel redenen om een brief aan je kind te schrijven. Bijvoorbeeld voor een verjaardag, een prestatie, maar ook bij scheiding. Sommige ouders schrijven ieder jaar een brief aan hun zoon of dochter. Soms is de inhoud vrolijk, soms wat serieuzer. Dit is ook afhankelijk van de gelegenheid en de leeftijd van zoon of dochter. Hoe schrijf je een mooie brief aan je kind? Ik geef je een aantal tips.

Eenmalig of terugkerend

Bedenk vooraf hoe je het aan wil pakken. Gaat het om een eenmalig brief, bijvoorbeeld vanwege een bijzondere gebeurtenis? Denk bijvoorbeeld aan een scheiding, overlijden van een dierbare of het behalen van een mijlpaal.

Terugkerende brieven zijn zeer geschikt als verjaardagsbrief. Maar ook bijvoorbeeld voor kerst, sinterklaas of een ander terugkerend feest of evenement.

Wanneer je regelmatig een brief wil schrijven, vormen alle brieven uiteindelijk een verhaal. Maar bij een enkele brief staat het verhaal op zichzelf. Hiermee kun je niet voortborduren op eerdere brieven.


Brief voor je ongeboren baby

Het is helemaal niet vreemd om een brief voor je ongeboren baby te schrijven. Sommige ouders kiezen er bewust voor om een brief aan hun ongeboren kind te maken, en heel lang te bewaren. Het is een herinnering aan de zwangerschap, maar ook aan jouw gevoelens en toekomstbeeld.

Waar moet je over schrijven? Gewoon wat in je opkomt. Bijvoorbeeld welke wijze lessen je aan je toekomstige zoon of dochter mee wil geven. Maar ook gebeurtenissen tijdens de zwangerschap. Of wat je gevoelens of emoties zijn.

Meestal richt je de inhoud op het ongeboren kind. Maar dit betekent niet dat hij of zij later de brief hoeft te lezen. Je kunt hem ook voor jezelf bewaren.

Zelf een brief aan je zoon of dochter schrijven

Of het nu voor een verjaardag, een sportprestatie, een mijlpaal of zomaar is, een brief verrast altijd. Wie verwacht nu een spontane en mooie brief van zijn/haar vader of moeder te ontvangen?

De inhoud van de brief is afhankelijk van de gelegenheid en de leeftijd van het kind, je zoon of dochter. Bedenk dat het een prachtige manier is om je gevoelens, gedachten en liefde voor hem of haar uit te drukken. Hieronder enkele tips om een mooie brief aan je zoon of dochter te schrijven.

Kies het juiste moment en de juiste sfeer

Schrijf in een rustige en ontspannen omgeving. Het is namelijk belangrijk dat jij je kunt concentreren op het schrijven. Neem de tijd om je gedachten op papier te zetten. Word je tussendoor gestoord? Geen probleem, schuif de brief aan de kant en ga hier op een later moment mee verder.

Een liefdevolle begroeting

Begin de brief altijd met een liefdevolle begroeting. Geen “geachte [naam]” of “beste”. Maar wel “lieve [naam]” of “liefste”. Heb je om de een of andere reden een beetje afstand met je kind gecreëerd, kies dan voor een veilige begroeting. Bijvoorbeeld “hallo [naam]”.

Heeft je kind een koosnaam? Gebruik deze dan. Vaak zijn koosnaampjes heel persoonlijk en worden ze alleen binnen de familie gebruikt.


Uit je liefde en waardering

Waar je ook over schrijft, het is belangrijk dat je jouw kind laat weten hoeveel je van hem of haar houdt. En dat je hem of haar waardeert. Een brief is een geweldige gelegenheid om je genegenheid en dankbaarheid te uiten. Dit hoeft echt niet op een overdreven manier: je zoon of dochter weet zeker wat je bedoelt. En dat het uit een goed hart komt.

In de brief deel je speciale herinneringen of momenten. Maak bijvoorbeeld grappige anekdotes, deel mooie herinneringen of geef mijlpalen aan.

Het is belangrijk om je kind te motiveren. Moedig hem of haar voor de inspanningen en prestaties aan. Vertel hoe trots je bent op wat hij of zij heeft bereikt. Maar ook hoeveel vertrouwen je in de toekomst hebt.

Brief aan een kind dat advies of steun kan gebruiken

Wees voorzichtig met een brief aan een puber: deze zit niet te wachten op jouw wijze woorden. Juist bij pubers is het belangrijk om te laten weten dat je er voor hen bent. Zonder druk te leggen. Is je zoon of dochter ouder dan 18 jaar, deel dan je wijsheid en levenslessen. Bied steun en aanmoedigingen voor eventuele uitdagingen.

Bij jonge kinderen kun je misschien een tip geven. Maar zeker niet op een belerende manier. Wanneer je iets op een leuke manier vertelt blijft het veel beter hangen, en het kind leert hiervan.

Verontschuldigingen of excuses aanbieden

Soms wil je een brief aan je kind schrijven, om je excuses aan te bieden. Bijvoorbeeld omdat je een foute opmerking hebt gemaakt. Of omdat je er niet voor hem of haar was, toen je kind er behoefte aan had. Maar het kan ook dat jullie ergens onenigheid over hadden, en dit nog niet goed is uitgepraat.

Denk je dat je een fout hebt gemaakt of dat er een misverstand is geweest? Aarzel niet om je excuses aan te bieden. Laat zien dat je voor communicatie en verzoening openstaat.

Een brief aan je overleden kind schrijven

Je hoopt op een lang en gelukkig leven voor je zoon of dochter. Maar soms loopt het leven anders. Is je baby of kind overleden? Schrijf hem of haar een mooie brief.

Schrijf niet alleen over de donkere periode, maar ook over de mooie momenten. Hoeveel mooie momenten jullie hadden, hangt van de leeftijd bij overlijden af. Maar ook wanneer je ongeboren kind is overleden, heb je zeker mooie momenten beleefd. Bijvoorbeeld de positieve zwangerschapstest, de reactie van je partner of de allereerste echo.

Wat doe je met deze brief? Je kunt hem bij een uitvaart in de kist van je zoon of dochter doen. Of op het graf leggen, of bij de urn plaatsen. Maar je kunt hem ook traditioneel verbranden, of een mooi plekje op de schouw geven. Of bewaar de brief gewoon, zodat je hem later altijd terug kunt lezen. Er zijn geen verkeerde keuzes!

Een brief voor je kind laten schrijven

Misschien vind je het moeilijk om je gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. Ongeacht de leeftijd van je zoon of dochter, kun je altijd om hulp vragen. Ik schrijf voor jou een mooie brief aan je kind. Neem contact met mij op en vraag naar de mogelijkheden.

Schuiven naar boven