Brief aan de kerstman met voorbeelden

Schrijf een brief aan de kerstman en ontvang misschien antwoord terug. Jong of oud, iedereen kan een brief sturen. In dit artikel vind je veel tips om zelf een brief te schrijven. Ook vind je hier het adres van de kerstman. Als laatste kun je zelfs hulp vragen om je kerstbrief te maken.

Brief schrijven aan de kerstman: wanneer begin je hiermee?

Zodra Sinterklaas het land uit is (6 december) krijgt de kerstman alle aandacht. Vanaf 6 december is het dan ook goed om een brief aan de kerstman te schrijven.

Dit kan tot 24 december. De 24e december is kerstavond, 25 december is eerste kerstdag en 26 december is tweede kerstdag. Hierna is Santa Claus weer verdwenen.


Zo schrijf je een brief aan de kerstman

Wat moet je allemaal in een brief aan de kerstman zetten? Elke brief heeft een bepaalde opbouw. Een kerstbrief is niet veel anders. Hieronder vind je een handleiding om een goede brief te schrijven.

De aanhef

Je begint de eerste brief altijd met een aanhef. Het liefst een vriendelijke begroeting. Bijvoorbeeld “Lieve Kerstman,”. Vind je dit niet fijn, dan mag je ook “Beste Kerstman,” gebruiken. Of “Hallo Kerstman”.

Bedank de kerstman

Als eerste laat je de kerstman weten dat je dankbaar bent voor al het harde werk dat hij doet. Hij brengt de cadeautjes rond, dit is zwaar werk.

In de Romeinse tijd gaven mensen elkaar cadeautjes tijdens de saturnaliën, een feestdag die op 17 december gevierd werd. Ook op Drie Koningen gaven mensen elkaar geschenken. Misschien dat we het daarom met kerst doen.

Vertel over jezelf

Vertel wie je bent, zoals je naam, leeftijd en waar je woont. Dan weet de kerstman van wie hij de brief heeft gekregen. Laat weten dat je dit jaar aardig bent geweest. En dat je volgend jaar je best doet om nog meer goed gedrag te tonen.

Vertel vooral over de goede dingen die je hebt gedaan. Bijvoorbeeld iemand geholpen, een compliment gegeven of iets anders dat het goed is.

Je mag wensen uitspreken. Bijvoorbeeld dat je gezondheid en geluk voor jou, je familie en vrienden wenst.

Je wensenlijst doorgeven

Wil je heel graag iets voor Kerstmis hebben? Zet in de brief je wensenlijst. Het is misschien wel het belangrijkste gedeelte van de brief. Schrijf op welke cadeautjes je graag wil ontvangen. Benoem de cadeautjes en geef eventueel aan waar de kerstman ze kan kopen.

Blijf wel realistisch. Een Ferrari of Lamborghini vragen is niet zo netjes. Dit soort goede cadeaus ga je niet krijgen! Ook moet het cadeau verkrijgbaar zijn. De PlayStation 8 vragen terwijl die helemaal nog niet uit is, dat kan natuurlijk niet.

Afsluiting van de brief

Is de kerstbrief klaar? Sluit met een vriendelijke groet af. Bijvoorbeeld:

 • Met vriendelijke groet
 • Veel liefde
 • Liefs

Zet je naam en eventueel je handtekening onderaan de brief. Wil je een brief terug ontvangen? Zet dan ook je adres in de brief.

De brief versieren

Het is wel zo leuk om de kerstbrief mooi te versieren. Bijvoorbeeld met een kerstekening of stickers. Dat maakt het allemaal wat feestelijker. Santa Claus wordt hier heel blij van.

Adresseren: in de envelop

Doe de brief aan de kerstman altijd in een envelop. Je hoeft geen adres op de envelop te schrijven. Wel schrijf je op de envelop “De Kerstman, Noordpool”. De Postdienst weet waar de brief naartoe moet. Je hoeft geen postzegel op de envelop te plakken, maar dit mag wel.

Wil je de brief naar de kerstman in Finland sturen? Zijn officiële adres is:

Santa Claus Main Post Office
Tähtikuja 1,
96930 Rovaniemi, Finland

Wanneer je de brief naar Finland stuurt moet je er wel voldoende postzegels opdoen. Finland ligt in Noord-Europa en grenst in het westen aan Zweden, in het noorden aan Noorwegen en in het oosten aan Rusland.

Brief aan de kerstman: twee voorbeelden

Wil je een voorbeeld van een brief aan de kerstman? Hieronder vind je twee voorbeelden. De eerste brief is geschreven door 17-jarig meisje. De tweede brief door een man van 45.

Lieve Kerstman,

Ik heet Elisa en ik ben zeven jaar oud. Ik hoop dat het goed met je gaat. Helpen de elfjes je goed?

Dit jaar heb ik heel erg mijn best gedaan om een lief meisje te zijn. Ik heb mijn kamer en mijn speelgoed netjes opgeruimd. Ik heb ook goed naar mama en papa geluisterd. En als mijn kleine broertje hulp nodig had, heb ik geprobeerd om aardig voor hem te zijn.

Dit jaar zou ik graag een paar leuke cadeautjes van jou willen krijgen. Hier is mijn verlanglijstje:

 • Een knuffelbeer met grote ogen.
 • Een sprookjesboek met prinsessenverhalen.
 • Een set kleurpotloden en een kleurboek, want ik hou van tekenen en schilderen.
 • Een puzzel met schattige dieren erop.
 • Een spelletje waar ik met mijn vriendjes en vriendinnetjes mee kan spelen.

Ik beloof dat ik heel goed voor al deze cadeautjes zal zorgen en er met veel plezier mee zal spelen. En ik zal natuurlijk mijn best doen om lief te zijn en goed naar mijn ouders en de juffrouw te luisteren.

Dank je wel Kerstman, voor al het harde werk. Je maakt iedereen blij met Kerstmis. Ik kijk er zo naar uit!

Heel veel groetjes,

Elisa


Wat een mooie kerstbrief! Elisa wist niet zo goed wat ze aan de kerstman moest schrijven. Daarom heb ik haar geholpen. Marcel wilde ook een kerstbrief schrijven. Samen schreven we de volgende brief.

Lieve Kerstman,

Ik hoop dat deze brief je in goede gezondheid bereikt en dat de voorbereidingen voor de feestdagen goed verlopen. Mijn naam is Marcel, ik ben een 45-jarige man. Ik ben getrouwd en werk als heftruckchauffeur. Dit jaar wil ik graag mijn wensen met je delen en ook een moment nemen om terug te kijken op het afgelopen jaar.

Ik heb er alles aan gedaan om een goede echtgenoot en vader te zijn, en mijn gezin te ondersteunen. Mijn vrouw en kinderen betekenen alles voor me. Ik heb veel tijd met ze doorgebracht, samen genoten van onze hobby’s en avonturen beleefd. Ik hoop dat dit mijn inzet voor mijn gezin weerspiegelt.

Dit jaar zou ik het enorm waarderen als je me met één van de volgende cadeautjes zou willen verrassen:

 • Een goede kwaliteit koptelefoon om nog meer van mijn geliefde muziek te genieten, zonder anderen te storen.
 • Een boek over heftrucktechniek en -veiligheid om mijn professionele vaardigheden te verbeteren.
 • Een weekendje weg met mijn vrouw om samen te ontspannen en te genieten van wat quality time.
 • Kaartjes voor een live concert van mijn favoriete artiest of band. Muziek is een passie van me.

Ik zal zeker dankbaar zijn voor deze cadeautjes.

Bedankt, lieve Kerstman, voor je inzet om vreugde te brengen in de levens van mensen over de hele wereld. Ik kijk er echt naar uit om samen met mijn gezin van de feestdagen te genieten.

Met warme kerstgroeten,

Marcel


Een brief aan de kerstman laten schrijven

Kan je ook wel wat hulp gebruiken bij een brief schrijven aan de kerstman? De eerste 50 kinderen die mij een mailtje sturen, help ik gratis. Dat doe ik elk jaar! Wacht dacht dus niet te lang en stuur mij direct een mail.

Ben je ouder dan 18 jaar? Tegen een kleine vergoeding schrijf ik samen met jou een mooie kerstbrief. Je ontvangt de brief per e-mail. Schrijf hem met de hand over of print hem uit. Vergeet niet om de brief met pen te ondertekenen. Dit maakt het veel persoonlijker.

Schuiven naar boven